Montreal Pavilion Park glass and corten
Corten Pavilion in Montreal. The Geometric Volume is created from the union of wood and metal.

Les Architect Labontè Marcil designed the Clémentine-de-la-Rousselière pavilion in Montreal. The project goes beyond the preconceived idea that a chalet in the park should only meet functional needs, becoming instead a strong element within it.

Designed to rationalize the space, a simple rectangular volume provides access to the different functions from the outside. The large roof edges create protected passages to compensate for the absence of internal partitioning. Two steep volumes are spread around this enclosure and give a geometrical impetus to the architecture of the building.

Montreal Park Pavilion glass facade and corten cladding

There was no existing roofing system that would permit the use of corten steel cladding on the wall and roof in perfect continuity, so the architects developed a variant in collaboration with a manufacturer. This system is equipped with openings to evacuate condensation and drain it.

Montreal Park Pavilion glass facade and corten cladding

The layout has been carefully chosen to adapt to the site in order to respect the natural elements of the park. The architectural ensemble, while attractive and intriguing is hidden in a small wooded area. The rust colour of the corten steel cladding contributes to this concealment. Everything has been designed to preserve the trees; several months of research was required for the protection, transplanting and planting of new trees.

Montreal Park Pavilion glass facade and corten cladding

Gallery